Vyhledávání


Kontakt

JP Relax masáže
Pojar Jiří
Běšiny 17
339 01

Tel : 739 049 941

E-mail: pojarjiri@seznam.cz

Proč si dopřát masáž

21.09.2012 02:09

Kdykoliv se například uhodíme či poraníme, začneme si bolestivé místo automaticky třít – provádíme sami sobě masáž. Masáž, je stará metoda využívaná k uvolnění, rehabilitaci a regeneraci těla i ducha. Její rozvoj můžeme vysledovat až do vyspělých civilizací starého Egypta, Číny a Indie. O holistickém účinku správného dotyku učil např. Konfucius, geniální čínský filozof. V Evropě to byli Řekové, kteří ocenili a vyzdvihli blahodárné účinky, které masáž přináší. Po řecko-římské vlně péče o člověka jako celek, sestávající z ducha, duše a těla, to byla až renesance, která připomněla zapomenutou úctu k sjednocenému, harmonickému člověku.

Masáže jsou většinou vnímány jako příjemná forma uvolnění, mají však i vynikající rehabilitační a terapeutické účinky. Masáž by si určitě měli dopřát lidé s bolestmi zad, ti, kteří se potýkají se sníženou pohyblivostí, či trpící stresem a nedostatkem energie. Ideální stav je, pokud masáž působí preventivně, místo řešení konkrétního problému je spíše uvolňující relaxací. Lidská kůže je totiž ve skutečnosti největším orgánem našeho těla s miliony nervových zakončení. Není proto nic přirozenějšího než použití masážních hmatů a tlaků ke zmírnění bolestí a potíží, nebo třeba jen k navození příjemně uvolněného stavu tak vzácného v naší uspěchané době.

Při klasické masáži se používá tlak, tření, hnětení či vytřásání příslušných svalových partií. Důkladné promasírování těla odstraní bolest a zlepší pohyblivost. Dotek formou masáže působí na člověka velmi pozitivně. Po psychické stránce pomáhá uvolňovat stresy, emoce a zklidňuje organismus, odstraňuje psychickou únavu po náročné duševní práci apod. Po stránce fyzické masáž osvěžuje a tonizuje kůži i podkožní vazivovou tkáň, zesiluje krevní oběh a usnadňuje tak odstraňování toxinů a výživu kůže, dále redukuje lymfatickou stázi a edémy, stimuluje pročišťování svalů (odplavováním toxických zplodin - např. kyseliny mléčné) a obnovuje svalový tonus, čímž omezuje únavu a zrychluje rekonvalescenci. Slaďuje autonomní nervový systém s centrálním nervovým systémem, dodává sílu trávicím orgánů a normalizuje funkci endokrinních žláz, popřípadě se využijí její účinky k léčení nebo doléčování některých chorobných a poúrazových stavů.

Kdy masáž není vhodná

Není vhodné vás masírovat, pokud máte chřipku nebo horečku či nějaké jiné vážné zdravotní obtíže, kožní vyrážky, plísně  na nohou, velké modřiny, křečové žíly, záněty kloubů či nádory.

Co doporučuji po masáži

Po masáži pijte hodně vody, aby ledviny účinně vylučovaly toxiny z našeho těla. Alespoň dvanáct hodin po masáži není potřeba se koupat a sprchovat, účinky olejů budou déle působit. Nejméně dvanáct hodin nepijte alkohol. Vyhněte se namáhavé práci a spíše si dopřejte odpočinek a relaxaci, spánek. Několik dní po masáži může přetrvávat únava nebo se můžete cítit rozbolavělí, hlavně po prvních masážích, pokud vaše tělo bylo hodně zatuhlé. Je to zcela přirozený proces a tyto průvodní jevy postupně odezní. Při masáži se totiž rozruší ty tkáňové struktury, které nejsou ve zcela ideálním stavu. To přiměje organismus k intenzivnějšímu zapojení vnitřního léčení a regeneraci a vaše tělo pak provádí jakýsi "generální úklid". Při opakovaných aplikacích masáže se organismus vyčistí, tkáně se ustálí v lepším stavu a nepříjemné pocity postupně vymizí.